Sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde, mezelerde ve tatlılarda, eşlikçisi olduğu her yemeğin lezzetini bir üst seviyeye taşıyan ceviz, kalp ve beyin sağlığımız için de bir o kadar önemli rol oynuyor.
%13.6-22.3 protein, %56.4-70.6 yağ ve biyolojik değerinin yüksekliği ile beslenmede oldukça önemli bir yere sahip olan ceviz çinko, fosfor, magnezyum, bakır gibi pek çok elementi de bünyesinde barındırmaktadır. İçerdiği Omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller ile ceviz günlük beslenme programımızda yer alması gereken önemli yemişlerden biri.
Türüne ve bölgesine göre Temmuz ayından Ekim ayı sonuna kadar hasatı yapılan cevizlerin içindeki faydalı yağ asitleri ve elementlerin korunması için cevizlerin soyulduktan sonra kontrollü bir kurutma işleminden geçmesi kritik önem taşıyor.
Ülkemizde cevizler genellikle güneş altında yere serilerek ve 7-10 gün bekletilerek kurutulur. Bu yöntemle güneş ışınlarının direkt temas ettiği cevizlerde kararma olmakta ve cevizin içindeki yağ bozulabilmekte ve cevizin tadı acılaşabilmektedir. Ayrıca kurutma döneminde oluşan çiğ ve kendini göstermeye başlayan sonbahar yağmurları sebebiyle yere serilen cevizler sık sık yerden toplanır ve bu da ciddi bir operasyonel yüke sebep olmaktadır. Diğer bir kurutma yöntemi olarak kullanılan elektrikli kurutma fırınlarında ise çok hassas bir makineniz yoksa sabit bir sıcaklık ve homojen kurutma yakalamak çok mümkün olmamakta, cevizin kalite ve lezzeti olumsuz etkilenmektedir.
İka Bağları olarak cevizlerimizi kendi tasarımımız ve imalatımız olan ahşap ceviz kurutma raflarında gölgede doğal hava sirkülasyonuyla, sık sık karıştırarak kurutarak, cevizlerimizin besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeden, içlerinin dolu kalmasını sağlıyoruz ve size çocukluğunuzda tattığınız cevizin gerçek tadını sunmaya gayret ediyoruz.
Yaklaşık 200 kg cevizi kurutabileceğiniz bir adet 3m x 1.5m ceviz kurutma rafının yapımında kullandığımız malzemeleri, ekipmanları ve kereste satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları meraklıları için listeledik:
Yerel kerestecinizden üçüncü sınıf, hafif çam çeşitlerinden üretilmiş bir kereste alabilirsiniz. Kerestelerin eğri çarpık olmaması, başlarında uzun çatlak olmaması, çok çıralı ve budaklı olmamasına dikkat edin. Budak kırılmaya müsaittir, çıra ise sıcak havalarda sakız kusabilir. Aldığınız malzemelerin yaş olmaması önemli çünkü yaşken düzgün olan bir parça kurudukça yamulabilir. Malzeme alındıktan sonra hemen kullanılmayacaksa düzgün istiflenmeli, nemliyse kurutmak için her katın arasına hava sirkülasyonu sağlaması ve bel vermemesi için sık düzende çıta yerleştirin.
Yapacağınız ilk iki rafta hata oranının az olması için adım adım gitmenizi ve parçaları ihtiyaç oldukça kesmenizi öneriyoruz. Pratiği oturttuktan sonra tüm parçaları önceden kesip, daha hızlı bir montaj için ön hazırlık yapabilirsiniz.
Keyifli bir proje dileriz.
(Detaylı yapım videomuza Instagram hesabımızdaki IGTV bölümünden ulaşabilirsiniz.)
Topraklarımızdaki organik madde miktarını arttırmak, doğal döngüleri desteklemek, ağaç ve bitkilerimize sağlıklı bir besin kaynağı sunmak ve bir parçası olduğuımuz ekosistemi iyileştirmek bizim için sadece bir tarım stratejisi değil, aynı zamanda bir yaşam amacı.
Peki toprağımızı beslemek için neler mi yapıyoruz?