1750 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz!

Karbon Ayak İzimizi Nasıl Sıfıra Yaklaştırdık?

Ocak 03, 2022

Karbon Ayak İzimizi Nasıl Sıfıra Yaklaştırdık?

Her şey rahmetli babamız İlkay Bayram’ın bir hayaliyle başlamıştı. Bizse bu hikayeye hem emeğimizi hem de doğaya duyduğumuz tutkudan ve saygıdan beslenen kendi dokunuşlarımızı ekledik. 

2021 yılı da bu hayaller doğrultusunda harekete geçtiğimiz bir sene oldu. 

Seneye birbirinden değerli eğitmenler ve üreticilerle tanışma, onarıcı tarımın dünyadaki ve Türkiye’deki başarılı uygulamalarını görme şansını yakaladığımız Anadolu Meraları’nın Bütüncül Yönetime Giriş eğitimine katılarak başladık. 

Emeklemeden yürümeyi, yürümeden koşmayı öğrenemeyeceğimizin farkında olduğumuz için bir çok farklı onarıcı uygulamayı 2021’de küçük ölçekte hayata geçirmeyi ve deneyimlemeyi başardık:

* Kompost üretimi 

* Bağlarımızda ve ceviz bahçelerimizde yeşil gübreleme ile toprağa azot ve organik madde sağlanması

* Organik gübre kullanımı (solucan gübresi ve ahır gübresi)

* Etkin Mikroorganizmaların kullanımı ile toprağın biyolojik zenginliğinin artırılması

* Odun Sirkesi kullanımı ile hastalıklarla mücadele

* Malçlama ile ot mücadelesi yapılması ve sulama ihtiyacının azaltılması 

* Köyümüzdeki çobanlar ile işbirliği yaparak ceviz bahçelerimizde koyun sürüleriyle planlı otlatma ile ot mücadelesi ve koyun dışkılarıyla toprağa organik madde eklenmesi 

* Güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemi ile su ihtiyacımızın %65’inin karşılanması ve damla sulama ile su kaynaklarının verimli kullanımı 

Çiftliğimizde üretimden dağıtıma bir çok farklı operasyonla oluşturduğumuz karbon ayak izimizi karbon-nötr hale gelerek sıfırlamak ve orta vadede karbon-negatif hale gelerek eksiye çevirmek kendimize belirlediğimiz hedeflerdendi. 2021 yılında çiftlik olarak ürettiğimiz toplam 70 tona yakın karbondioksitin neredeyse tamamını, çok yıllık bitki ve ağaçlarımız, güneş enerjisi sulama sistemimiz ve plastiksiz kargo ve geri dönüşüm uygulamalarımızla tasarruf ettiğimiz yaklaşık 68 ton karbondioksit ile telafi (offset) etmiş olduk. 

(Ölçüm ve raporlama: Farm Carbon Calculator - https://calculator.farmcarbontoolkit.org.uk/

Karbon-nötr olmaya oldukça yakınız, fakat daha da güzel olan şey ise işlediğimiz toprakların organik madde miktarını 0.5% arttırdığımızda yaklaşık 1520 ton karbondioksiti toprağa gömebileceğimizi somut olarak hesaplamamız oldu. Toprağımızın besin değerlerinin artması, su emiş ve tutma kapasitesinin artması, her türlü hastalığa ve krize karşı daha dayanıklı hale gelmesi gibi inanılmaz olumlu değişimlerin yanı sıra, bir yılda ürettiğimiz 70 ton karbondioksitin yaklaşık 22 katını, yani bize benzer 22 çiftliğin ürettiği yıllık karbondioksit miktarını, toprağa gömerek telafi (offset) edebilmemiz anlamına geliyor. 

Attığımız adımların, bizleri düşlediğimiz doğaya saygılı ve hatta onu onaran bir çiftliğe dönüştürücü olması bizi tarif edemeyeceğimiz şekilde mutlu ve motive ediyor... 

2022'de onarıcı özelliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Ve her şeyden önemlisi; bunun mümkün olduğunu göstererek bizlerle aynı tutkuyu paylaşan başka insanları da bu yönde harekete geçirebilmeyi arzuluyoruz.

Unutmayın; her şey hayaller ve ideallerle başlıyor. Ancak, bunları eylemle taçlandıramadıktan sonra konu mucizelere kalıyor.

İka Bağları olarak, hepimizin iyilik yolunda hayallerinin yeşerdiği ve bunları eyleme dönüştürebildiğimiz bir 2022 diliyoruz.





Daha fazla Bağ Günlüğü

Toprağımızı Beslemek için Neler Yapıyoruz?
Toprağımızı Beslemek için Neler Yapıyoruz?

Ocak 08, 2024

Topraklarımızdaki organik madde miktarını arttırmak, doğal döngüleri desteklemek, ağaç ve bitkilerimize sağlıklı bir besin kaynağı sunmak ve bir parçası olduğuımuz ekosistemi iyileştirmek bizim için sadece bir tarım stratejisi değil, aynı zamanda bir yaşam amacı.

Peki toprağımızı beslemek için neler mi yapıyoruz?

Okumaya devam et

ceviz kurutma rafları
Ceviz Kurutma Rafı Yapımı

Eylül 16, 2021

Biz İka Bağları olarak cevizlerimizi kendi tasarımımız ve imalatımız olan ahşap ceviz kurutma raflarında gölgede doğal bir hava sirkülasyonuyla, sık sık karıştırarak kurutarak, cevizlerimizin besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeden, içlerinin dolu kalmasını sağlıyoruz ve size çocukluğunuzda tattığınız cevizin gerçek tadını sunmaya gayret ediyoruz. 

Okumaya devam et

Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları
Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları

Nisan 04, 2021

Güneş enerjili sulama sistemleri elektrik şebekesine erişimin olmadığı ve enerji ihtiyacı için dizel yakıtlı pompaların ve jeneratörlerin kullanıldığı kırsal alanlarda tarımsal üretime esnek ve iklim dostu alternatif bir enerji kaynağı sağlıyor. 

Okumaya devam et