1750 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz!

Toprağımızı Beslemek için Neler Yapıyoruz?

Ocak 08, 2024

Toprağımızı Beslemek için Neler Yapıyoruz?

Topraklarımızdaki organik madde miktarını arttırmak, doğal döngüleri desteklemek, ağaç ve bitkilerimize sağlıklı bir besin kaynağı sunmak ve bir parçası olduğuımuz ekosistemi iyileştirmek bizim için sadece bir tarım stratejisi değil, aynı zamanda bir yaşam amacı.

Peki toprağımızı beslemek için neler mi yapıyoruz?

Çiftliğimizde örtü bitkilerinin kullanımı ve yeşil gübreleme başvurduğumuz pratik yöntemlerden biri. Seçtiğimiz türleri ideal bir karbon ve azot oranını yakalayacak şekilde karıştırıp, her sene sonbaharda bahçelerimize dönüşümlü olarak ekiyoruz. Yetişen otlarımızı ilkbaharda öğütüp toprağa karıştırarak, toprağımıza organik madde sağlarken, toprağımızın kış boyu yapısını iyileştiriyoruz. Bu sene için bakla, fiğ, tritikale ve yulaf karışımı tohumların ekimini 50 dekarlık bir alanda gerçekleştirdik.

Vazgeçilmez olan uygulamalarımızdan diğer ikisi de yanmış hayvan gübresi ve compost. Bu muazzam kaynaklar, toprağımızı beslerken aynı zamanda ağaç ve bitkilerimize gerekli olan azot, fosfor ve potasyumu sağlıyor. Yanmış koyun ve keçi gübrelerinin uygulamasını sonbaharda ihtiyaç gördüğümüz bahçelerimizde gerçekleştirdik.

Çiftliğimize yarım saat mesafede bulunan kaynağından sağladığımız, bir organik madde deposu olan leonardit topraklarımızı humus ve eser elementlerle besliyor. Toprakta yavaş çözülen leonardit, su tutma kapasitesini artırarak toprağımızı güçlendirken, bitkilerimizin kök gelişimini destekliyor, toprağımıza uzun vadeli bir canlılık sağlıyor.

Son yıllarda etkin mikroorganizmalarla kurduğumuz dostluktan da bahsetmemiz gerekir. Faydalı mikroorganizma uygulamalarımız toprağımızdaki mikrobiyolojik çeşitliliği artırarak toprağı zenginleştirirken, ağaç ve bitkilerimizin gelişimini destekliyor. Canlı bir toprak, hepimize sağlıklı ürünler sunuyor.

Çiftliğimizin temelini oluşturan topraklarımızı beslemek sadece ağaç ve bitkilerimize fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sizler için sağlıklı ve besleyici gıdalar üretmemize olanak sağlıyor. Yaptığımız uygulamalar doğayla uyum içinde çalışarak, gelecek nesillere temiz ve bereketli bir dünya bırakma hedefimizin temel yapı taşlarını oluşturuyor.

 #ikabağları #hayallerdensofranıza #onarıcıtarım





Daha fazla Bağ Günlüğü

Karbon Ayak İzimizi Nasıl Sıfıra Yaklaştırdık?
Karbon Ayak İzimizi Nasıl Sıfıra Yaklaştırdık?

Ocak 03, 2022

Her şey rahmetli babamız İlkay Bayram’ın bir hayaliyle başlamıştı. Bizse bu hikayeye hem emeğimizi hem de doğaya duyduğumuz tutkudan ve saygıdan beslenen kendi dokunuşlarımızı ekledik. 

Okumaya devam et

ceviz kurutma rafları
Ceviz Kurutma Rafı Yapımı

Eylül 16, 2021

Biz İka Bağları olarak cevizlerimizi kendi tasarımımız ve imalatımız olan ahşap ceviz kurutma raflarında gölgede doğal bir hava sirkülasyonuyla, sık sık karıştırarak kurutarak, cevizlerimizin besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeden, içlerinin dolu kalmasını sağlıyoruz ve size çocukluğunuzda tattığınız cevizin gerçek tadını sunmaya gayret ediyoruz. 

Okumaya devam et

Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları
Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları

Nisan 04, 2021

Güneş enerjili sulama sistemleri elektrik şebekesine erişimin olmadığı ve enerji ihtiyacı için dizel yakıtlı pompaların ve jeneratörlerin kullanıldığı kırsal alanlarda tarımsal üretime esnek ve iklim dostu alternatif bir enerji kaynağı sağlıyor. 

Okumaya devam et