Her 5 KG kabuklu ceviz siparişinize 1 KG kabuklu ceviz hediyemiz, üstelik kargosu ücretsiz / 1100 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz

Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları

Nisan 04, 2021

Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları

Güneş enerjili sulama sistemleri elektrik şebekesine erişimin olmadığı ve enerji ihtiyacı için dizel yakıtlı pompaların ve jeneratörlerin kullanıldığı kırsal alanlarda tarımsal üretime esnek ve iklim dostu alternatif bir enerji kaynağı sağlıyor. 

Bazı ülkeler iklimle ilgili ulusal eylem planları çerçevesinde tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmanın bir yolu olarak güneş enerjili sulama sistemlerini teşvik ediyor. Bu sistemler su çıkarmada kullanılan her birim enerjide şebeke elektriği veya dizel yakıt enerjisiyle karşılaştırıldığında %95-%98 daha az sera gazı emisyonuna sebep oluyor.  

Bu tip sistemler eğer bilinçli kullanılmazsa ve regülasyonu sağlanmazsa bazı riskler de teşkil edebiliyor. Sistem yatırım maliyetini karşıladıktan sonra suyu çıkarmanın herhangi bir maliyeti olmadığından çiftçiler tarlada genel olarak daha fazla sulama yapabiliyor, sulama yapılan arazi alanını genişletebiliyor, daha fazla su gerektiren ekinlere yönelebiliyor veya komşularına su satmaya başlayabiliyor.

Güneş enerjili su sistemleri, şayet damlama su sistemleri, toprağın organik madde miktarını, su emme ve tutma kapasitesini arttıracak onarıcı uygulamalar ve yerel iklimin kırılganlığına göre seçilecek çeşitli çok yıllık bitkilerle kullanılılırsa daha somut ve sürdürülebilir bir fayda sağlamaktadır.

İka Bağları olarak bundan yaklaşık 6 yıl önce, artan yakıt maliyetleri ve olumsuz ekolojik etkiler sebebiyle güneş enerjisi kullanımına geçtik. Bugün arazilerimizin %65’ini güneş enerjili sulama sistemimiz ile suluyoruz ve işlediğimiz tüm bahçelerimizde ve topraklarımızda bulunan damla sulama sistemleri ile doğadan aldığımız suyu daha verimli kullanıyoruz. Daha önce kullandığımız dizel yakıt enerjisi ile karşılaştırdığımızda karbon ayakizimizi her sezonda yaklaşık 22.386 KG (22.4 ton) azaltarak kendi etki alanımızdan dünyamıza olumlu katkı sağlayabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu tabii ki çiftliğimizin karbon-nötr, hatta karbon negatif olması yolunda atmamız gereken bir çok önemli adımdan biri. Önümüzdeki günler ve aylarda çiftliğimizde uygulamaya başlayacığımız diğer onarıcı tarım yöntemlerini ve sonuçlarını paylaşmaya devam edeceğiz.





Daha fazla Bağ Günlüğü

Toprağımızı Beslemek için Neler Yapıyoruz?
Toprağımızı Beslemek için Neler Yapıyoruz?

Ocak 08, 2024

Topraklarımızdaki organik madde miktarını arttırmak, doğal döngüleri desteklemek, ağaç ve bitkilerimize sağlıklı bir besin kaynağı sunmak ve bir parçası olduğuımuz ekosistemi iyileştirmek bizim için sadece bir tarım stratejisi değil, aynı zamanda bir yaşam amacı.

Peki toprağımızı beslemek için neler mi yapıyoruz?

Okumaya devam et

Karbon Ayak İzimizi Nasıl Sıfıra Yaklaştırdık?
Karbon Ayak İzimizi Nasıl Sıfıra Yaklaştırdık?

Ocak 03, 2022

Her şey rahmetli babamız İlkay Bayram’ın bir hayaliyle başlamıştı. Bizse bu hikayeye hem emeğimizi hem de doğaya duyduğumuz tutkudan ve saygıdan beslenen kendi dokunuşlarımızı ekledik. 

Okumaya devam et

ceviz kurutma rafları
Ceviz Kurutma Rafı Yapımı

Eylül 16, 2021

Biz İka Bağları olarak cevizlerimizi kendi tasarımımız ve imalatımız olan ahşap ceviz kurutma raflarında gölgede doğal bir hava sirkülasyonuyla, sık sık karıştırarak kurutarak, cevizlerimizin besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeden, içlerinin dolu kalmasını sağlıyoruz ve size çocukluğunuzda tattığınız cevizin gerçek tadını sunmaya gayret ediyoruz. 

Okumaya devam et